Wednesday, January 24, 2007

Deloppgave 3.4 Vurdering av kilder

Informasjonen under dette punktet er hentet fra Truls' blogg.

Troverdighet

Når man vurderer troverdigheten til en kilde er det ofte lurt å se på forfatteren og hvilke kvalifikasjoner / utdanning han eller hun har. Er forfatteren annerkjent innenfor det fagfeltet han skriver om og tilhører forfatteren en anerkjent. Det kan også være lurt å se om det finnes uavhengige eksperter som har vurdert og/eller utalt seg om kilden. Hvis kilden finnes på nettet bør man også vurdere nettsiden den er lagt ut på.

Objektivitet

Det er viktig å vurdere en kildes objektivitet. En kilde som er partisk vil mest sannsynlig presentere kun en side av en sak, og kun trekke frem argumenter som støtter sin sak. Det kan også være lurt å sjekke som argumentene stemmer overens med fakta, her kan det være lurt å se når kilden først ble publisert, ettersom nå viten ofte forandrer det som tidligere var sett på som fakta. Hovedhensikten til kilden bør også vurderes, er hensikten å informere eller ligger det f.eks kommersielle interesser bak?

Nøyaktighet

Nøyaktighet omfatter blant annet når kilden ble publisert og hvor ofte den har blitt oppdatert. Det er også viktig at en nøyaktig kilde hennviser til andre kilder, som f.eks bøker, bibliotek og nettsider.
Når mangår gjennom informasjonen som står i kilden er det lurt å legge merke til om det fakta som blir presenter eller om det er egne meninger og "synsing", og om informasjonen blir lagt frem på en presis og saklig måte.

Egnethet

Når man finner en kilde som man har tenkt å hente informasjon ifra er det viktig å spørre seg selv om denne kilden er egnet for det emne man skal skrive om. Det kan også være lurt å se hvem kilden er beregnet på, f.eks er det et tungt språk beregnet på akademikere, eller er det lettfattelig og beregnet på allmennheten?

(VIKO)

No comments: